sweeek

VERLENGING: tot -50%* | -10% EXTRA* met de code BLACK

NL/BE

Tuinpaviljoen, pergola

Pergola of prieel voor een gezellige tuinkamer. Wil je van je tuin of terras een sfeervolle buitenplek maken, dan is een tuinpaviljoen een prachtige aanvulling. Dit is een semi permanente houten of aluminium overkapping die zorgt voor schaduw en voor een knusse plek. Door een dergelijke beschutting te plaatsen kun je langer van je tuin genieten, zelfs tot laat in de herfst voordat de winter invalt. Je kunt het extra gezellig maken door gebruik te maken van een tuinhaard of vuurkorf voor extra warmte. Hiermee kun je ook ’s avonds langer buiten zitten.

Meer weten over Tuinpaviljoen, pergola

28 producten

28 producten
Black friday sweeek
Black friday sweeek
Black friday sweeek

De voordelen van een tuinpaviljoen

Een tuinprieel functioneert als zonwering tijdens de zomermaanden. Je kunt een prieeltje opzetten om extra schaduw in de tuin te genereren. Deze type tuinoverkappingen kun je permanent opzetten, het is niet gebruikelijk om deze dagelijks weer af te breken. Het materiaal is weerbestendig en kan dus in principe de hele zomer buiten staan, ook als het een keer regent of zelfs als het een langere periode nat weer is.

Verschillende types pergola’s en priëlen, hoe kies je de juiste?

De aankoop van een tuin- of terrasoverkapping doe je doorgaans niet voor één zomer maar voor meerdere jaren. Daarom is het belangrijk om de aankoop goed te overwegen. Een tuinpaviljoen moet natuurlijk in de eerste plaats passen op je terras. Daarnaast moet het voldoende ruimte bieden om er lekker te kunnen zitten. Heb je een tuinset of loungeset, kijk dan of deze qua afmetingen onder het afdak past voordat je een bestelling bij sweeek plaatst.

Wat is het verschil tussen een prieel en een pergola

In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Er zijn inmiddels zoveel verschillende modellen dat ze vaak dezelfde eigenschappen hebben. Historisch gezien is er wel een onderscheid in vorm en materiaal tussen de twee: Een tuinprieel (in het Engels: gazebo) was meestal van hout gemaakt, in een ronde, vierkante of achthoekige vorm, met een puntdak en open aan de zijkanten. Een pergola bestond uit vier palen met een vierkant of rechthoekig plat dak dat uit latten was opgebouwd. Het materiaal was hout of metaal. Pergola’s werden meestal tegen een gevel aangebouwd. Bij beide constructies is het traditie planten erlangs omhoog te laten groeien, wat een pittoresk beeld geeft. Zoals eerder gezegd zijn er nu veel varianten in vorm en materiaal beschikbaar, zodat de verschillen tussen de twee kleiner zijn geworden.

Het formaat van het tuinprieel

Voordat je tot aankoop overgaat, is het belangrijk dat je het formaat goed nameet. Zorg ervoor dat je weet welk formaat overkapping je wilt of kunt plaatsen in je tuin, op je veranda, dakterras of balkon. Dat maakt het zoeken een stuk gemakkelijker omdat je bepaalde modellen en formaten van priëlen al kunt uitsluiten. Denk ook aan de hoogte als je een terrasoverkapping onder een balkon wilt plaatsen zodat dit past zonder dat het doek van de tuinkamer vast komt te zitten. Dit zal het doek namelijk beschadigen.

Plaatsing en bevestiging

Elke (losstaande) tuin- of terrasoverkapping moet altijd stevig staan. Zorg er dus voor dat de poten stabiel staan. Zeker als hij gemakkelijk wind vangt omdat er weinig beschutting is. Dan is het erg belangrijk om voor voldoende stabiliteit te zorgen. Je kunt de poten eventueel extra verzwaren om ervoor te zorgen dat de structuur niet van zijn plaats komt als er per ongeluk wind onder het doek komt. Soms is het mogelijk om het aan de gevel van de woning vast te zetten met tuinkabels. Dit is aan te raden als het risico groot is dat het omver waait als er een zomerstorm overtrekt. Zeker tijdens een fikse onweersbui kan het ineens flink hard waaien. Wees hierop voorbereid en zorg ervoor dat je tuinpaviljoen dit soort weersomstandigheden kan hebben.

Zo gaat je aluminium of houten tuinoverkapping langer mee

Tuinoverkappingen koop je natuurlijk niet voor één zomer maar als het even kan voor vele jaren. De priëlen en pergola’s van sweeek gaan jarenlang mee en zijn makkelijk te onderhouden. Het is echter belangrijk om een overkapping die met doek is overspannen niet het hele jaar buiten te laten staan. Verwijder het doek zodra het tuinseizoen voorbij is en berg dit droog op. Zo voorkom je dat het doek snel verslijt. Overigens kan je altijd van nieuw doek worden voorzien indien nodig.

Schoonmaken en onderhoud

De structuur kan eenvoudig worden gereinigd met een vochtige doek en eventueel met zeep. De aluminium structuur roest niet. Gedurende de zomer kun je het schaduwdoek schoonmaken indien nodig. Verwijder uitwerpselen van vogels het liefst zo snel mogelijk omdat de zuren kunnen inbranden in het doek en hierdoor slijtplekken kunnen veroorzaken. Voor veel priëlen kun je vervangende onderdelen verkrijgen bij sweeek. Zo kun je bij slijtage of schade het eenvoudig zelf repareren. Tijdens de wintermaanden moeten de doeken, weg van vocht, worden opgeslagen. Wat betreft eventuele schaduwdoeken is het beste om zowel het dakdoek als zijdoeken af te nemen en op een platte ondergrond te leggen. Veeg eerst de grotere stukken vuil eraf. Vervolgens kunnen ze worden geborsteld met water en zeep om het hardnekkige vuil te verwijderen. Laat de doek goed drogen voordat je hem opbergt, zo krijg je geen schimmel.