.

VERLENGING: 15% EXTRA KORTING op ALLES* met de code EXTRA15

NL/BE

Bakplaat

Als u op zoek bent naar een unieke manier om uw gasten deze zomer te vermaken kijk dan niet verder dan de vertrouwde plancha. Dit Spaanse product is perfect voor grote bijeenkomsten en kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan vlees, groenten en zelfs fruit te koken. Of je nu een doorgewinterde pro bent of nog nooit een bakplaat hebt gebruikt wij vertellen je alles wat je moet weten over dit onmisbare zomerse keukenaccessoire.  

Meer weten over Bakplaat

12 producten

12 producten

Welke bakplaat moet ik kiezen?

Gas of elektrisch

  • Gas is perfect voor gebruik buitenshuis. Butaan en propaan worden allebei gebruikt, maar propaan is beter bestand tegen kou. In tegenstelling tot butaan kun je propaan echter niet binnenshuis gebruiken of bewaren. Afhankelijk van het gas dat je gebruikt, moet je een geschikte regelaar kopen. Als de bakplaat op gas werkt, wordt hij sneller warm dan op elektriciteit en behoudt hij een hoge temperatuur, zelfs als de hoeveelheid voedsel groot is. De gasplaat kan piëzo-elektrisch worden aangestoken.

  • De elektrische bakplaat is geschikt voor zowel binnen als buiten. Hij is lichter en kleiner, omdat je geen ruimte nodig hebt om een gasfles op te bergen. Je kunt hem dus overal mee naartoe nemen. De temperatuur kan worden aangepast met een thermostaat. Eten kan dus gemakkelijk worden bereid. Bij gebruik binnenshuis moet hij onder een afzuigkap worden geplaatst om te voorkomen dat de rook zich verspreidt. Hij is minder duur dan een gasplaat, maar minder krachtig. Voor een gasplaat duurt het 8 minuten om 250°C te bereiken en voor een elektrisch model ongeveer 12 minuten.

De verschillende uitrustingen

Bij het kiezen van een bakplaat moet je ook rekening houden met het aantal gasten. De kleinste zijn tussen de 30 en 40 cm lang, perfect om te koken voor ongeveer 4 personen. De grotere zijn ongeveer 80 cm lang en geschikt voor een dozijn mensen.

Onderstel en trolley

Het onderstel kan worden gemaakt van gelakt staal of roestvrij staal. Gelakt staal ziet er beter uit en is schokbestendiger. Roestvrij staal is corrosiebestendiger en gemakkelijker schoon te maken, maar het is ook duurder.

De bakplaat kan op een trolley worden geplaatst. In dat geval neemt het meer ruimte in beslag en heeft het planken voor het plaatsen van uitrusting en eten.

Het materiaal van de bakplaat

Het materiaal van de bakplaat is belangrijk omdat het de warmte snel en gelijkmatig moet verspreiden. Het moet ook een goede thermische traagheid hebben zodat de bakplaat zijn warmte behoudt. Het eten mag er niet aan blijven plakken en het moet bestand zijn tegen slijtage en gemakkelijk te onderhouden zijn.

  • Staal warmt snel op, maar koelt ook snel af. Het is sterk en gemakkelijk schoon te maken. Het is sterk en gemakkelijk schoon te maken. Het moet regelmatig geolied worden om oxidatie te voorkomen. Als het staal geëmailleerd is, is het bestand tegen roest, maar het is kwetsbaar voor stoten en krassen.

  • De roestvrijstalen plaat is de meest gebruikte op de markt. Het is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken, het is ook stevig en zal niet oxideren, tenzij door een grote kras het staal onder het roestvast staal wordt aangetast. Het zal langer duren om op te warmen dan staal, omdat roestvrij staal niet zo'n goede warmtegeleider is.

  • De chromen bakplaat is erg dik, wat betekent dat hij roestvrij is en de warmte goed vasthoudt. Daardoor is het als een verbeterd roestvrij staal. Het is heel gemakkelijk te onderhouden, maar chroom is het duurste van alle materialen.